a  B i b l i a  f r i s s  h a r m a t a

Nem az elvárásokkal törődött

2008/05/02. - írta: Csabosz

Jézus volt ilyen. Olvasok most egy nagyszerű könyvet: David Bosh: Paradigmaváltások a misszió teológiájában A 42. oldalon a szerző idéz Eduard Schweizer "Jézus" című művéből. Nagyon megtetszett ez az idézet.

Kortársai megértettek és megtűrtek volna egy aszkétát, aki az eljövendő Isten országa kedvéért lemond a világról. Megértettek és megtűrtek volna egy világvégevárót, aki csak a reménynek él, és tökéletesen közömbös a világ dolgai iránt... Megértettek és megtűrtek volna egy farizeust, aki arra szólítja fel az embereket, hogy azonnal fogadják el itt és most az Isten országát a törvény iránti engedelmességben, hogy részük lehessen az eljövendő Isten országában. Megértettek és megtűrtek volna egy realistát vagy egy kétkedőt, aki mindkét lábával a földön áll, és arról, hogy mit hoz a jövő, semmit nem tud és nem is akar mondani.
Ám sehogyan sem tudtak megérteni egy olyan embert, aki azt állította, hogy Isten országa már elközelített abban, amit ő mond és tesz, ámde érthetetlen óvatosságból mégsem volt hajlandó döntő csodákat megtenni; aki meggyógyított egyeseket, de nem volt hajlandó egyszer s mindenkorra véget vetni a lepra és a vakság nyomorúságának; aki a régi templom pusztulásáról s egy újnak építéséről beszélt, de még a jeruzsálemi kultuszt sem bojkottálta, mint ahogy a kumrániak tették, akik egy új, megtisztított kultuszt vezettek be sivatagi monostorukban; s főképpen aki beszélt azok tehetetlenségéről, akik csak a testet ölhetik meg, mégsem volt hajlandó kiűzni a rómaiakat az országból.Jézus egyedül az Atya akaratával törődött. De jó lenne ezt tenni nekem és neked is, sokkal inkább.


A Harmat kiadó vezetője, Herjeczki Kornél egy baptista lelkipásztoroknak tartott előadása első felében erről a könyvről beszélt. Ha érdekel az előadás, letölthető itt.
Címkék: jézus krisztus
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igek.blog.hu/api/trackback/id/tr48451680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása