a  B i b l i a  f r i s s  h a r m a t a

Hálaadás a reménytelenség helyett

2007/09/27. - írta: Csabosz

 
Ez a szép zsoltár, ami nagyon közel került hozzám a készülés során a hála és a remény zsoltára. A bibliamagyarázók szerint a babiloni fogságból hazaérkezettek zsoltára ez.  Fáradtak lehetnének, és reményvesztettek. Ehelyett hálaimádságot olvashatunk tőlük az Igében.
A fogságból hazatérők roppant nehézségek előtt találták magukat. A babiloniak annakidején elpusztították az országot, vezetőrétegétől megfosztották. Utána sem következtek nyugodt idők (Jer 41-43). Leszegényedett, nehéz körülmények között élő országban kellett elhelyezkedniük, amelyben helyismeretük sem volt, hiszen kevés kivétellel a fogságban születtek. Beilleszkedni, megélhetést találni, otthont építeni nehéz és sürgető feladat, hiszen a magukkal hozott tartalékok végesek voltak. Ráadásul mintha Isten sem cselekedne: túl nagy csend van a világban, maradnak az eddigi állapotok, nem jönnek olyan változások, amik Izráel kibontakozását segítenék.
Ők mégis hisznek:
Felépíti Jeruzsálemet az ÚR, összegyűjti a szétszóródott Izráelt.
Tudunk hittel tekinteni a jövő felé? Nagyon keserűek az emberek körülöttünk. Mi pedig együtt vagyunk, hogy hálát adjunk urunknak. Kijöttünk mi is a fogságból. A bűn fogságából. Az Úr gyűjtött össze minket. A világban azt élik ét az emberek, hogy nincs összetartás, nincs, ami összegyűjtse és együtt tartsa az embereket. Minket összeköt a hitünk Krisztusban, Szabadítónkban.
Azt mondja ez a zsoltár olvasóinak:
Zengjetek hálaéneket az ÚRnak, énekeljetek hárfakísérettel Istenünknek!
                Mire alapozza ezt az örömöt? Minek ad hálát, hisz olyan nehéz a helyzete most? Arra, hogy Isten teremtette a világot. Ő képes újjáteremteni az ő romos életüket, elhanyagolt falvaikat, városaikat. És ő tudja ezt megtenni velünk is. Jó hát és hasznos hálát adni a teremtő Istennek!
Mindenkinek vannak szép tapasztalatai a teremtett világ csodájáról, szépségéről. Fel tudjuk idézni a legfrissebbet? Mikor csodálkoztunk rá a természet egy részletére legutóbb? Szívesen beszélgetnék erről a testvérekkel, ha lenne most időnk.
Nézzük, hogy a zsoltáros mit látott meg!
Megszabja a csillagok számát, nevet ad mindegyiknek.
Közép-Európa éji egén kb. 5000 csillag számolható meg. Ezek azok, amiket látunk szabad szemmel, ill. távcsővel. De mennyi csillag lehet még, amiket nem látunk? Az Úr tudja a számukat. Ő szabta meg, sőt néven is tudja nevezni őket.
A számok ma sokat jelentenek – mégis sokan kicsúsznak a számok, akták mögül. Sok ember van aki nincs kellően számba véve. Talán neve ott szerepel valamilyen iroda irattartójában egy-két lapon, de látja-e valaki, ha magányos, keserű? Az Úr hajunk szálát is számon tartja. Ő igazán a legjobb statisztikák birtokában van, hogy helyesen cselekedjen.
Nagy a mi Urunk és igen erős, bölcsessége határtalan.
Erősnek gondoljuk magunkat? Az Úr erős! Bölcsnek gondoljuk magunkat? Az Úr bölcs! Ez az igazság sok erőt jelenthetett a fogságból jövőknek. Ő segít újrakezdeni – remélték.
Ő az, aki beborítja felhőkkel az eget, esőt bocsát a földre, füvet sarjaszt a hegyeken.
A meteorológia az időjárási folyamatokkal és előrejelzésekkel foglalkozó tudományág. Arra épül, hogy kiszámítható az időjárás. De sokszor meg kell lepődniük, hogy mégis máshogy történik, mint ahogy kiszámolták. Nem csupán automatikus folyamatok jönnek egymásután: az Úr van a felhők mögött.  Ő tudja küldeni őket, ha akarja.
Áradások, aszály – volt belőle az elmúlt években. Azért, mert ő így döntött. Mégis sokmindent asztalra tudunk tenni.
Eledelt ad az állatoknak, a károgó hollóknak is.
Milyen egyszerűen mondja el ez az ige, hogy Urunk nem válogat teremtményei között. Nincs kivételezés: a kellemetlenül krákogó holló is megkapja eledelét.
Hálát adhatunk, hogy velünk sem kivételezett.
Elküldi parancsát a földre, beszéde gyorsan terjed.
Szavával teremteni tud! Azt mondta, hogy „legyen”! Aki parancsaának engedelmes, az megtapasztalja teremtő szavának erejét!
Olyan havat ad, mint a fehér gyapjú, olyan deret szór szét, amilyen a hamu.
Darabokban dobálja a jeget, ki állhatja ki hidegét?
De ha kibocsátja szavát, elolvasztja azokat, és ha szelet támaszt, már víz csörgedezik.
Ott keleten ritka volt a hó. Palesztína éghajlatára jellemző egy eső nélküli nyári évszaknak és egy esős télnek a váltakozása. A hőmérséklet erősen hullámzó, nagy értékkülönbségeket mutat. Az augusztusi középhőmérséklet 22,5°, a januári 7°, de szélső értékekként előfordul nyáron a 40° fölötti hőség, télen pedig – elsősorban a hegyeken – a fagypont alatti hőmérséklet is. A hegyekben volt hó. A zsoltáros mégis meg tudta figyelni a hó jég és víz útját.
Midezt céllal hozta létre: Tegnap is erről volt szó a gyeredélutánon. A gyerekekkel együtt a Zsolt 104:31-et tanultam meg aranymondásként: Dicsőség legyen az ÚRnak örökké! Örüljön alkotásainak az ÚR! 
Örülhet-e annak a teremtményének, aki Sinka Csabának hívnak? És én hálás alkotása vagyok? Ezek a fontos kérdések ma délelőtt.
 
Szavak nélküli dicsőítés, ami jelen van és hangzik beszéd nélkül a teremtettségben, hogy milyen gazdag és bőkezű Urunk, aki ilyen alkotásokra pazaroltad szeretetedet! Nézzünk meg egyetlen virágot, mondjuk az orgonát, micsoda remekmű egyetlen virágfürt is, aminek színe, illata, formája egyaránt ajándék!
Gazdag és ajándékozó az Istenünk! - ezt mondja szavak nélkül, szótlan beszéddel annyi minden ebben a világban! Vajon halljuk-e, vajon nem lettünk-e süketekké a nagy rohanásban, a javak előteremtésében, a nagy igyekezetben hallani azt, ami szótlan beszéddel Isten dicsőségét hirdeti? Tudunk-e érte hálát adni?
Bárcsak alkalmassá tenne minket arra, hogy ha értelmünkkel – annak erőtlensége miatt - nem sikerülne is, de legalább szívünkkel felérjünk a teremtés és mindenség céljának titkáig.
Arról volt szó, igenis gyakorlati haszna is van a teremtettségért dicsérni a Teremtőt. Megerősödik bennünk a hit, hogy ő ma is cselekszik, teremt, megújít, feléleszt, újragyúr.
Erősödjünk meg a hitre, szolgálatra mi is. A fogságból jövünk, de már szabadon. Adjunk hálát teremtő, bölcs Urunknak!
Dicsérjétek az URat! Milyen jó Istenünkről énekelni, milyen gyönyörű a szép dicséret!
Címkék: hit remény hála
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igek.blog.hu/api/trackback/id/tr37178462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dimeny edit 2007.10.07. 21:26:53

Tetszik,hogy mijen gyakorlatimodon ,hetkoznapi eletbol vett kepekkel magyarazza a zsoltart,ugy tunik ,hogy nagyon szereti az Urat.
En is.
süti beállítások módosítása