a  B i b l i a  f r i s s  h a r m a t a

Jön az igaz király

2007/12/03. - írta: Csabosz

 
Egy kicsit kibővítve olvastam fel az igét, mint ahogy az eredetileg ki volt jelölve (5-8 versek). Abban láttam meg az üzenetet ugyanis, hogy milyen környezetben hangzik el ebben az igében a messiási prófécia a szabadságról, biztonságról, boldog jövőről.
A 23. fejezet elején pásztorokról van szó, akik hagyják, hogy szétszéledjen a nyáj, nem táplálják, nem őrzik őket. A pásztorságot uralkodásként fogják fel, és nem szolgálatként. Azt mondja róluk az Úr, hogy számon kéri majd rajtuk gaztetteiket, és helyettük olyanokat állít a nyáj élére, akik jól pásztorolják őket.
A messiási prófécia után pedig a hamis prófétákról van szó, akik erkölcstelenek, a gonosztevőket bátorítanak, házasságtörők, hazugságban élnek. E két jellemzés közé van beékelve a Messiásról szóló örömteli prófétai szó.
Jézus mindig így jön, mindig a bűnös világba jön. Előtte és utána is bűn van, ő pedig tiszta. Így jött először, bűnökkel szennyezett, sötét világba. Olyan ura volt ekkor Izrael népének, aki arra is képes volt tömegesen gyilkoltasson le gyermekeket Betlehemben. Olyan vallási vezetői, akik csak szavakkal tisztelték Istent, kegyes látszatot mutatva, de szívüket szennyben hagyva. Olyan nép volt Jézus korában, aki kereste ugyan az igazságot, de nem nagyon lelte sem a királynál, sem a farizeusoknál.
Eljött Krisztus, hogy az emberek halljanak az igazságról. Halljanak róla, hogy lehetséges szabadulni a bűntől, hogy lehetséges Istent úgy követni, hogy az ember szabadnak érzi magát mégis. Lehet cselekedni a jót, mindannak ellenére, hogy oly sokan a rossz úton járnak, mert van egy igaz közöttük, akire lehet nézni, és erőt lehet nyerni. Ezért jött el Jézus első alkalommal.
Kisarjadt a vesszőszál Isai törzséről. Az 5-9. versek, ahol a messiási próféciát olvassuk, előre mutatnak. A próféta látja Krisztus megjelenését, aki bölcsen uralkodik, jog és igazság szerint jár el az országban. Ez számunkra múlt is, és jövő is. Múlt abban az értelemben, hogy ez az igaz király eljött már Jézus Krisztus személyében, de jövő abban az értelemben, hogy az a biztonság és igazságosság, amit a próféta itt lát, akkor fog csak eljönni, amikor Krisztus másodszor is vissza fog jönni. Akkor fog ugyanis olyan királyként jönni, aki rendet tud tenni abban a nagy káoszban, amiben élünk. Akkor világosabb lesz, kik az övéi, „kiknek mosta meg a ruháját az ő vére.”
Reményt hirdet meg tehát ezzel a próféta. Reményt, annak a népnek, akiknek gondatlan vezetői vannak a társadalmi életben és hamis próféták a lelki életben. Reményt nekünk is, a 2007-es Magyarországnak. És reményt nekünk, ami gyülekezetünknek.
Az advent egyik kulcsfogalma a reménység. Azért van okunk remélni, mert jön a mi igaz királyunk. Ismerjük ezt a reménységet? Tapasztaljuk Krisztusban azokat, amiket ez a felolvasott igeszakasz elmond róla? Krisztus bölcsessége, jogossága, igazságossága ismert előttem? Ilyen királyom ő nekem is? Ismerem azt a szabadságot, és biztonságot, amit az ő jelenléte jelent?
 Egy pszichológus megkérdezett 3000 embert, hogy miért élnek, mit várnak a jövőtől. Ilyenféle válaszokat kapott:
- Várom, hogy történjen velem valami
- Várom a következő évet
- Várom, hogy eltűnjön utamból az ellenségem
- Voltak sokan, akik azt mondták, hogy napról napra élnek, nem várok semmit a jövőtől.
Talán érezzük magunk körül ezt a csüggedt, magába forduló lelki helyzetét az embereknek.
Valaki a következőt írta az interneten, egy nyilvános fórumban:
Fogalmam sincs már hogy ki mit vár az élettől. És már azt sem tudom, én mit várok tőle. Amiben hittem, egyszerűen semmivé vált. Csalódtam az emberekben.
Fel tudjuk az ilyen emberek számára mutatni, hogy van remény egy új életre?
Mások nagyon figyelik a világ eseményeit, és félnek a sötét jövőtől, a terroristáktól, a kataszrófáktól. Jézus figyelmeztetett, hogy valóban jönni fognak ezek. De utána ezt mondta tanítványainak:
Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok. Lk. 21,28
Az igazi "világvége" csak felénk fordult arca "Isten új világa" kezdetének. Ahogyan a megfeszített és meghalt Krisztus feltámadását isteni átalakulási és megdicsőülési folyamatként érthetjük, úgy képzelhetjük el a régi világ elmúlását és az újnak eljövését. Semmi sem semmisül meg, de minden átalakul. A világ elmúlásának fájdalmai olyanok, mint Isten új világának szülési fájdalmai, ahogyan azt Pál hirdeti:

Mert azt tartom, hogy a jelen szenvedései nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, amely láthatóvá lesz rajtunk. Róm. 8,18
Hogy nézel a jövő felé, testvérem? A derék asszonyról olvassuk, hogy  
Erő és méltóság árad róla, és nevetve néz a holnap elé. Péld. 31,25
A következő hetekben sok feladat vár azokra, akik alaposan elő szeretnék készíteni a karácsonyt. Hogyan nézel ez elé? Elkezdődött a 2007-es év utolsó hónapja. Hogyan nézel a következő év felé?
Engedd, hogy az idei advent reménységgel töltsön el! Az élő reménység nevet a holnapra, mert Istene van, mert élő Krisztusa van. Ha neked is van, nevetve nézhetsz a holnap elé. Tedd is meg!
Címkék: advent
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igek.blog.hu/api/trackback/id/tr32250656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása